Predmet:  Održavanje seminara „Opasnosti od plamenih udara“ - poziv

 

Požari u zatvorenom prostoru vrlo su zahtjevne i prije svega vrlo opasne intervencije kako za građane koji se zateknu u takvim uvjetima, tako i za same vatrogasce.

Iskustvima iz prakse i detaljnim analizama intervencija u kojima su vatrogasci smrtno stradali pokazalo se da je bolje i dublje razumijevanje razvoja požara, a osobito onih stanja kada požar iz normalnog tijeka prelazi u jedan od naglih oblika razvoja i te kako potrebno.

Spajanjem iskustava sa intervencija i istraživačkog rada došlo se do novih spoznanja o razvoju požara u zatvorenim prostorima i njegovim naglim oblicima razvoja. Razvijene su nove metode, postupci, uređaji i oprema, a sve s ciljem uvježbavanja i osposobljavanja vatrogasaca da mogu na vrijeme prepoznati, spriječiti i riješiti opasne situacije u takvim uvjetima. Različita izvedba simulatora plamenih udara omogućava stvaranje realnih uvjeta požara, simulaciju naglih oblika razvoja požara, promatranje razvoja požara u sigurnim uvjetima, te uvježbavanje različitih tehnika gašenja i sprječavanja širenja požara.

Obuka u simulatorima plamenih udara je trenutno po pitanju požara u zatvorenim prostorima najrealnija obuka. Uvjeti u simulatorima vrlo su bliski uvjetima u požaru u zatvorenom prostoru. Jedino uvježbavanjem u takvim uvjetima, iskustvo i znanje vatrogasaca može se nadograditi novim spoznajama i novim vještinama kako bi se spriječila stradavanja.

Prošle godine JVP Grada Varaždina je ispunila uvjete za osposobljavanje vatrogasaca u simulatorima plamenih udara izgradivši vlastiti simulator smješten na lokaciji bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Organizator seminara je Gradska Vatrogasna Zajednica Varaždin, a odvija se pod vodstvom licenciranih instruktora iz JVP grada Varaždina.

 

Seminar je praktičan, traje dva dana  i održava se u «Simulatoru plamenih udara» certificiranom prema europskoj normi DIN 14 097/1-3, a prema sigurnosnim mjerama „Upute za rad na siguran način“ JVP Grada Varaždina i „Postupniku za obuku vatrogasaca u Simulatorima plamenih udara“ Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.


           

                            

Kontakt:

Mob:  091 4693 222, Rogina Mario
fax :    042 232 528

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail:
operativni.centar@jvp-varazdin.hr

S poštovanjem,


Zapovjednik JVP Grada Varaždina

Ivica Labaš, dipl.ing., v.r.

 

Raspored tečajeva

Termini:

1. 29. - 30.03.2014.
2. 05. - 06.04.2014.
3. 26. - 27.04.2014.
4. 10. - 11.05.2014.